Alla inlägg den 15 mars 2010

Av musclemom - 15 mars 2010 08:24

Livmoderhalscancer


De flesta fall av livmoderhalscancer orsakas av två typer, HPV 16 och HPV 18. Dessa typer orsakar ca 70% av alla fall av.Viruset är vanligt och därför kan du lätt bli smittad. HPV sprids via sexuella kontakter. Ibland kan det räcka med intim hud-mot-hudkontakt i underlivet för att viruset ska överföras. Alla sexuellt aktiva kvinnor riskerar därför att smittas. Kondom kan minska smittorisken men ger inte fullgott skydd. Det beror på att viruset inte bara kan finnas på könsorganen utan också på den omgivande huden.

Kanske har du fått besked om att cellförändringar upptäckts. Det innebär att laboratoriet har upptäckt förändringar som behöver undersökas ytterligare. Det är inte alla cellförändringar som innebär att du behöver omedelbar behandling. Ofta försvinner förändringen utan behandling. Beroende på vilken grad av förändring kan du bli ombedd att göra ett uppföljningsprov och även en kolposkopi . Ibland kan man även bli återkallad för en ny cellprovstagning om det första provet anses otillräckligt. Det kan bero på att laboratoriet av olika anledningar inte kunde bedöma cellprovet. Det kan bero på t.ex spår av blod eller ett dåligt prov.

Om ditt cellprov visar på förändringar kommer din läkare att rekommendera vad nästa steg blir för att du ska få veta mer om orsaken till cellförändringarna

Precancerösa celler har potential att utvecklas till cancer ( De är förstadier till cancer). De kan även gå tillbaka och så småningom bli normala.

Precancerösa livmoderhalsceller innebär inte att du har cancer. Det innebär snarast att det har uppstått förändringar som kan utvecklas till cancer om de inte behandlas i tid.

Samlingar av precancerösa celler kallas för lesioner och dessa graderas efter allvarlighetsgrad.

Din läkare kanske talar om dessa med den medicinska benämningan cervical intraepitelial neoplasi (CIN) där graderingen går från måttlig (CIN1) till grav (CIN3).

CIN1: Fler än hälften av de kvinnor vars cellprovsresultat klassas som nivå 1 behöver ingen behandling eftersom cellförändringarna troligtvis går tillbaka av sig själva.
CIN2: Cellförändringar som har hög risk att utvecklas vidare till cancer. Av den anledningen brukar man bli kallad tillbaka för behandling så att området med cellförändringar kan tas bort för att minska risken för att livmoderhalscancer ska utvecklas.
CIN3: Cellförändringar med hög risk att utvecklas vidare. Alla kvinnor med denna förändring kallas tillbaka för behandling så att området med cellförändringar kan tas bort för att minska risken för att livmoderhalscancer ska utvecklas.

Behandling

Livmoderhalscancer kan opereras eller strålbehandlas. Ibland används båda behandlingarna i kombination för att ge bästa resultat. I vissa fall används också cytostatika, cellgifter. Vilken behandling som blir aktuell beror på hur långt framskriden sjukdomen är.

Om cancern sitter lokalt i livmodertappen opereras man, ibland efter en inledande strålbehandling. Beroende på tumörens storlek och utbredning har strålbehandling samma effekt som operation. Strålbehandling väljs också om operation bedöms som olämplig.

Vid operation tas hela livmodern bort och även övre delen av slidan samt de lymfkörtlar som finns i nedre delen av buken. Äggstockarna lämnas ofta kvar hos yngre kvinnor. Eftersom livmodern tas bort förlorar kvinnan möjligheten att få barn, vilket kanske är den svåraste biverkningen av behandlingen, särskilt när det gäller unga kvinnor.

Vid symtom eller om cellförändringar upptäckts tas ett vävnadsprov från livmodertappen som sedan undersöks i mikroskop. Om diagnosen blir livmoderhalscancer genomförs en gynekologisk undersökning under narkos samt röntgenundersökningar för att man ska kunna ta reda på cancerns utbredning.

Ibland ges strålbehandling i kombination med cytostatika som tilläggsbehandling efter operationen, till exempel om man funnit spridning till lymfkörtlarna, eller så ges strålbehandling i kombination med cytostatika som fullständig behandling utan operation, då man vid utredningen funnit att utbredningen av sjukdomen gör operation olämplig.

Om tumören är mycket liten räcker det ibland med en mindre operation som innebär att livmoderhalsen avlägsnas men livmoderkroppen sparas. Efter den operationen kan man fortfarande få barn. Lymfkörtlarna i bäckenet tas bort för att man ska kunna upptäcka eventuell spridning av

sjukdomen.

Risken för att få återfall är som störst de första åren efter behandling. Efter avslutad behandling går man på efterkontroller i minst fem år.



Nu har de kommit Vaccin(Gardasil)

Vad skyddar Gardasil mot? Och hur?

Gardasil kan förebygga livmoderhalscancer, kondylom och cellförändringar

Gardasil är ett vaccin som skyddar mot humant papillomvirus (HPV). Det betyder att det skyddar mot vissa typer av HPV, eller humana papillomvirus. Humana papillomvirus är vanliga och sprids antingen via sexuell kontakt eller via hudkontakt (beroende på vilken typ av HPV-virus det är). Det finns många olika sorters HPV och de flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva. Men hos en del kvinnor kan vissa typer av HPV-infektioner leda till cellförändringar – som i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer. Andra typer av HPV kan t ex orsaka kondylom (hos både män och kvinnor). Det är mot några av dessa virustyper som Gardasil skyddar.

HPV 6, 11, 16 och 18

Gardasil kan ge skydd mot de fyra HPV-typer som ligger bakom de allra flesta fall av livmoderhalscancer och kondylom; typ 16 och 18 som orsakar ungefär 70% av alla livmoderhalscancerfall och typ 6 och 11 som ligger bakom nio av tio kondylomfall. Gardasil kan dessutom förebygga cellförändringar på blygdläppar, slida och livmoderhals, orsakade av något eller flera av dessa fyra virustyper. (De här cellförändringarna kan vara förstadier till cancer.)

10 miljoner unga kvinnor har hittills påbörjat vaccination med Gardasil

Sedan 2006 har Gardasil godkänts i över 100 länder och lanserats i 75 av dessa. I slutet av juni 2009 hade drygt 50 miljoner doser distribuerats, vilket innebär att fler än 16 miljoner unga kvinnor världen över påbörjat vaccination med Gardasil.

Hur fungerar vaccin?

Vaccin bygger på att man tillför kroppen en liten, liten mängd av det smittoämne som orsakar sjukdomen (eller som i Gardasils fall partiklar som ser ut som de virus Gardasil skyddar mot). Den här lilla mängden innehåller inget DNA och kan därför inte framkalla sjukdomen, men är ändå tillräckligt kraftfull för att immunförsvaret ska reagera på den. Immunförsvaret reagerar genom att bilda antikroppar, eller ett försvar, mot smittoämnet. På så sätt bygger kroppen upp ett skydd mot det främmande ämnet, eller viruset, och har ett försvar i beredskap tills nästa gång den kommer i kontakt med det. Man skulle alltså kunna säga att vacciner tränar kroppens immunförsvar så att det lättare ska känna igen och bekämpa t ex en viss typ av virus. (Immunförsvarets reaktion på det främmande ämnet går snabbt och man känner sig inte sjuk).

Den typ av cytostatika som man får vid livmoderhalscancer gör sällan att man tappar håret, men man kan må illa och bli trött och antalet vita blodkroppar kan minska. Eftersom det finns bra motmedel blir besvären oftast inte så stora.

 


Varför skriver jag om detta för de är de jag haft men är på bättringsvägen.

Jag har fått cellgifter,bortagning av tumör och nu får jag forsätta med medecinering och kontroller.Glad men tungt för nu är man alltid sjuk,imunförsvaret kollapsar.

Men jag klarade de av några bra vänner och utan en pojkvän som lovade finnas där alltid men de va BULLSHIT.





Tidigare månad - Senare månad

Presentation

3barns mamma,sambo med en boxare som ska göra comebake som proffs.Bloggen handlar om vårat liv ihop.

gillar hockey,MMA,dyka,golf och träna

ser helst action,skräck och thriller

Läser helst deckare och militär böcker

piercad och tatuerad

snus

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<<
Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bra sidor

RSS

Besöksstatistik

Ordspråk

är kanske inte söt, inte snygg, inte vacker, och kanske inte heller någons första val. Men jag är mig själv!!



Man kan inte öppna en bok utan att lära sig någonting

Att vara eller inte vara, det är frågan

En persons livsfilosofi uttrycks inte bäst med ord; den kommuniceras genom de beslut och val hon gör. När allt kommer omkring, så formar vi våra liv och vi formar oss själva. Den processen slutar inte förrän vi dör och de beslut vi tar och de val vi gör

The best activities for your health are pumping and humping - Arnold Schwarzeneger

Veni,vidi,Vici
(Jag kom,Jag såg,Jag segrade)

Harry Callahan: I know what you’re thinking. ”Did he fire six shots or only five?” Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you’ve got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?


Carpe Diem

Fortis in adversis humilis in secundis
(Stark i motgång,ödmjuk i medgång)

Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskapen är begränsad. Fantasin omgärdar världen.




Nothing ventured, nothing gained.


Never ever give upp

Give somebody the benefit of the doubt

May you never forget what is worth remembering, nor ever remember what is best forgotten

Exploring your Potential!!!! When you dare to get out of your circle of comfort and explore the unknown, you start t liberate your true human potential. this is the first step towards self-mastery and mastery over every other circumstance in life. When you puch beyond your limits, you unlock mental an physical reseves that you never though you had.


Ovido - Quiz & Flashcards