Alla inlägg under april 2010
Kostfibrer brukar man kalla de kolhydrater från växtriket som vid matsmältningen inte bryts ner, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Merparten kommer från vegetabiliska cellväggar som till stor del består av fibertyperna cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin. Fullkornsmjöl, bröd bakad med mycket fullkorn, frukt, torkade ärter och bönor, linser, grönsaker och rotfrukter är exempel på livsmedel som ger kostfibrer. Pektin och guarkärnmjöl används bl.a som förtjockningsmedel och det ska anges i ingrediensförteckningen på förpackningen.
Kostfibrer är viktiga för normal tarmfunktion. Många typer av kostfibrer binder vatten vilket gör att avföringen ökar i volym och blir mjuk. För den som har problem med förstoppning är det viktigt med en fiberrik kost. Blötlagt vetekli har visat sig vara extra effektivt.
Fiberrika livsmedel baserade på råg, vete, frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Detta beror på att de fiberrika kräver mer tuggning, ger större salivavsöndring och binder vatten i magsäcken. Den större mättnadskänslan minskar risken för småätande. Den fiberrika kosten är också bra för tänderna. Grovtarmens bakterier kan i varierande utsträckning utnyttja kost-fibrerna och, efter spjälkning (sönderdelning), förjäsa deras nedbrytningsprodukter utan närvaro av syre. Det är känt sedan länge att bröd bakat på grovt mjöl påverkar tarmfunktionen positivt och motverkar förstoppning.
Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt. Vissa s.k gelbildande kostfibertyper, t.ex pektin i frukt och grönsaker, havrekli samt guarkärnmjöl (används som konstistensgivare i livsmedel), kan också sänka kolesterolnivån i blodet. Fiberrik mat innehåller i allmänhet också mindre fett än fiberfattig, vilket bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Stora mängder fibrer kan dock leda till mag-tarmbesvär i form av gasbildning, uppkördhet i buken och diarré, särskilt hos små barn.
Vätskans funktioner i kroppen
Här kan vätskeintaget, precis som vid kost före träning, delas in i två episoder: 1. 2 timmar före träning 2. 10-20 min före träning. Målsättningen med vätskepåfyllning före träning är att fylla upp vätskeförråden för att undvika dehydrering (uttorkning) under träningspasset. Då man inte ska träna är törst en bra signal att gå efter, men ur träningssynpunkt har man redan förlorat ca 1% av kroppsvikten och kroppens prestationsförmåga har minskat markant.
Under träning bör man dricka var 10-20 minut. Hur mycket man bör dricka beror på hur mycket man svettas under träningspasset. I rumstemperatur och i motionstempo kan vätskeförbrukningen ligga mellan 0.9 till 2.1 liter i timmen. För elitaktiva är samma siffra 1.6-2.4 liter i timmen. En generell regel att använda för att bestämma vätskebehovet är 1 ml vätska per 4,2 kJ/1 kcal som förbränns. Detta sätt att räkna tar inte hänsyn till många olika faktorer som t.ex individuella, miljö- och träningsbaserade faktorer som påverkar vätskeåtgången. Exempelvis förbrukar skidåkare otroligt mycket energi, men väldigt lite vätska i förhållande till energiförbrukningen pga. det kalla klimatet som bidrar till en minskad svettning. Därför är det viktigt att man anpassar vätskeintaget efter hur dessa faktorer ser ut där man brukar träna.
Varför dricka under träning?
Efter träning fortsätter kroppen att förbruka mer vatten än vanligt. Därför är det viktigt att efter träning dricka 50 % av den förlorade mängden under träning. Detta betyder att om du förlorade 2 liter vatten under träning och drack samma mängd under träning, så skall du alltså dricka ytterligare 1 liter efter träningen. Detta är nödvändigt för att inte riskera att bli uttorkad två timmar efter träning. Låg vätskemängd i kroppen under t.ex natten efter kvällsträningen försämrar återhämtningen och är bl.a negativt för proteinsyntesen. Drick gärna sportdryck efter träning, dels för att natrium behåller vätskan i kroppen och sparar dig toabesök, dels som en del av återhämtningsmålet.
När du sen till middagen dricker vatten tillsätt lite citron eller lime de får magsäcken och dra ihop sig och man känner sig lite mättare,tar ju mellan 20-30 min för hjärnan att koppla att man är mätt och tuga små tuggar.Bra tips under diet när man städigt är hungrig:=)
Va finns de på mina hyllor i kylskåp
Ägg kartonger
Äggvita på dunk
Grönsaker/frukt
Soya mjölk
Kalkon/skink skivor
fonder/soya
kessela/mini keso(laktosfri)
Sill
Frysen
fler kilo kycklingfile,lax/torsk och kötftärs 5%.Räkor och kalkon.
Hyllorna innehåller tonfiskburkar,krossade tomater,fulkornsris/vilt ris,quinoa,coscos.
Dinkel mjöl,mörk choklad 80%,Kryddor och nötter/fröjer,gojibär,nyponpulve,knäckebröd,olivolja,sard
iner och fiber havegryn.
Nyponpulvret köps i hälsakost affärer eller på nätet.
Tillskott jag använder
Proteinpulver, Met-Rx (choklad)
Bcaa ,aminosyror
När jag använder fettförbränning Hydrocycute(muscel tech) eller Vpx Meltdown
Creatin provat många men fastnat för Massacra från Olimp
Alger och physallisfrön
Tar en shot på morgonen med oliolja,alger,och omega 3 när jagtränar hårt.
Min äggvita,hämtar ca 2-4 hinkar per vecka av min snälla .....,betalar inget :=)
En bra kessela när man bakar eller gör mat pajer ca 10-11 kr i affären
För desser eller såser är denna bra
Lite sötare och fluffigare, kostar ca 9kr i affären.
Kvarg/Kesella
Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslan, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Fosfatet minskar kalciumupptagningen i kroppen. Kvarg förbättrar magens mikroflora. Kvarg liknar keso men har mindre grynig konsistens och syrlig smak.
Kvarg äts ofta av styrketränare/kroppsbyggare som ett kvällsmål på grund av dess höga halt av kasein.
Kvarg används i matlagning, i bakning och som smörgåspålägg. Den förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet, ca 2 veckor i kylskåpstemperatur.
Soya produkter mjölk/grädde
Kineserna har använt soja i tusentals år som en utmärkt källa till protein och för dess många hälsofördelar. Det existerar många hundra olika sojasorter varav den vanligaste ger gula sojabönor. Det är också den sort som vi använder i våra produkter.
De tar mellan 150-200 dagar för bönorna att mogna och de växer i varma och fuktiga klimat. Själva plantan blir ungefär 80 centimeter hög och utvecklar små vita eller rosa blommor som i sin tur utvecklar knoppar som ger mellan 1 och 4 bönor. Dessa bönor är en av de bästa vegetabiliska källorna för protein och vi använder oss av hela sojabönan då vi tillverkar våra produkter för att försäkra oss om att alla näringsämnena tas tillvara
Laktosfrítt
Finns lätt och köpa i butik5,tyvärr lite dyrare men går åt i liten mängd inget jag äter dagligenförutom kessellan. Min barn äter "vanlig" mat inget light produkter.
ALLT HANDLAR OM HUR MYCKET MAN ÄTER OCH VA MAN GÖR AV ME.
Men som ni ser jag äter mycket mat som innehåller proteiner och bra fetter och lite kolhydrater.
Jag skrev ett 3 sidigt brev,klistrade igen kuveret och la ner de i väskan,Jag och Nova gick 45 min promenad här på kvällen,mörtk och kallt,men gjorde mig gött. Sedan gick jag förbi videobutiken och Matilda.Hon va jätte arg,hon hade blivit snuvad av World Class Nacka,sa att hon skulle anmäla dom till reklamations nämden och skriva på Flaschback ,de skulle hon göra . Köpte lite godis. och sedan vandrade hem i mörkret. NU sover sedan någon timme tillbaka,ska se lite film sedan .Ångra att jag postade brevet men men.Och nu ångrar jag inte
Glad Påsk och sov gott
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
|||||
|