Alla inlägg under april 2010

Av musclemom - 2 april 2010 10:54

Kostfiber

Kostfibrer brukar man kalla de kolhydrater från växtriket som vid matsmältningen inte bryts ner, utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. Merparten kommer från vegetabiliska cellväggar som till stor del består av fibertyperna cellulosa, hemicellulosa, pektin och lignin. Fullkornsmjöl, bröd bakad med mycket fullkorn, frukt, torkade ärter och bönor, linser, grönsaker och rotfrukter är exempel på livsmedel som ger kostfibrer. Pektin och guarkärnmjöl används bl.a som förtjockningsmedel och det ska anges i ingrediensförteckningen på förpackningen.


Kostfibrer är viktiga för normal tarmfunktion. Många typer av kostfibrer binder vatten vilket gör att avföringen ökar i volym och blir mjuk. För den som har problem med förstoppning är det viktigt med en fiberrik kost. Blötlagt vetekli har visat sig vara extra effektivt.


Fiberrika livsmedel baserade på råg, vete, frukt, grönsaker, potatis och rotfrukter ger större mättnadskänsla än fiberfattiga livsmedel. Detta beror på att de fiberrika kräver mer tuggning, ger större salivavsöndring och binder vatten i magsäcken. Den större mättnadskänslan minskar risken för småätande. Den fiberrika kosten är också bra för tänderna. Grovtarmens bakterier kan i varierande utsträckning utnyttja kost-fibrerna och, efter spjälkning (sönderdelning), förjäsa deras nedbrytningsprodukter utan närvaro av syre. Det är känt sedan länge att bröd bakat på grovt mjöl påverkar tarmfunktionen positivt och motverkar förstoppning.


Fiberrik mat gör att blodsockret stiger långsamt. Vissa s.k gelbildande kostfibertyper, t.ex pektin i frukt och grönsaker, havrekli samt guarkärnmjöl (används som konstistensgivare i livsmedel), kan också sänka kolesterolnivån i blodet. Fiberrik mat innehåller i allmänhet också mindre fett än fiberfattig, vilket bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Stora mängder fibrer kan dock leda till mag-tarmbesvär i form av gasbildning, uppkördhet i buken och diarré, särskilt hos små barn.

Av musclemom - 2 april 2010 10:41

  

 

 

Vätskans funktioner i kroppen

  • Transporterar, i form av blod, syre, hormoner och näringsämnen till kroppens vävnader samt överskotts- och slaggprodukter från celler till njurar och levern.
  • Utgör 60-70 % av kroppsvikten.
  • Fungerar som stötdämpare i t.ex ryggraden och hjärnan samt som smörjmedel i leder och vävnader.
  • Reglerar kroppstemperaturen - svettning vid överhettning.
  • Deltar i de flesta av kroppens funktioner.
  • Vätskeintag före träning

    Här kan vätskeintaget, precis som vid kost före träning, delas in i två episoder: 1. 2 timmar före träning 2. 10-20 min före träning. Målsättningen med vätskepåfyllning före träning är att fylla upp vätskeförråden för att undvika dehydrering (uttorkning) under träningspasset. Då man inte ska träna är törst en bra signal att gå efter, men ur träningssynpunkt har man redan förlorat ca 1% av kroppsvikten och kroppens prestationsförmåga har minskat markant.

    1. 2 timmar före träning. Drick ca 5 dl vatten för att cellerna skall hinna ta upp vätskan och för att överbliven vätska skall hinna kissas ut innan träningsstart. När du sedan kissar bör du kontrollera att urinet är genomskinligt - då är du välhydrerad.
    2. 10-20 minuter före träning. Drick 2-3 dl vatten eller sportdryck om du skall arbeta med hög intensitet under längre än 60 minuter. Denna mängd vätska kommer inte att leda till urinbildning eftersom njurarnas aktivitet stängs av under fysisk aktivitet.

    Vätskeintag under träning

    Under träning bör man dricka var 10-20 minut. Hur mycket man bör dricka beror på hur mycket man svettas under träningspasset. I rumstemperatur och i motionstempo kan vätskeförbrukningen ligga mellan 0.9 till 2.1 liter i timmen. För elitaktiva är samma siffra 1.6-2.4 liter i timmen. En generell regel att använda för att bestämma vätskebehovet är 1 ml vätska per 4,2 kJ/1 kcal som förbränns. Detta sätt att räkna tar inte hänsyn till många olika faktorer som t.ex individuella, miljö- och träningsbaserade faktorer som påverkar vätskeåtgången. Exempelvis förbrukar skidåkare otroligt mycket energi, men väldigt lite vätska i förhållande till energiförbrukningen pga. det kalla klimatet som bidrar till en minskad svettning. Därför är det viktigt att man anpassar vätskeintaget efter hur dessa faktorer ser ut där man brukar träna.

    Varför dricka under träning?

    • Man förhindrar överhettning. Överhettning gör att kemiska reaktioner, som t ex muskelkontraktion, fungerar sämre i kroppen.
    • Man minskar svettningen, vilket sparar elektrolyter. Detta minskar i sin tur risk för krampkänning.
    • Man minimerar glykogentömningen, vilket gör att du orkar hålla ett högre tempo under längre tid.

    Vätskeintag efter träning

    Efter träning fortsätter kroppen att förbruka mer vatten än vanligt. Därför är det viktigt att efter träning dricka 50 % av den förlorade mängden under träning. Detta betyder att om du förlorade 2 liter vatten under träning och drack samma mängd under träning, så skall du alltså dricka ytterligare 1 liter efter träningen. Detta är nödvändigt för att inte riskera att bli uttorkad två timmar efter träning. Låg vätskemängd i kroppen under t.ex natten efter kvällsträningen försämrar återhämtningen och är bl.a negativt för proteinsyntesen. Drick gärna sportdryck efter träning, dels för att natrium behåller vätskan i kroppen och sparar dig toabesök, dels som en del av återhämtningsmålet.

    Varför vätska efter träning?

    • Återställa vätskebalansen
    • Återställa elektrolytbalansen (natrium)
    • Stimulera proteinsyntesen

     

     

    När du sen till middagen dricker vatten tillsätt lite citron eller lime de får magsäcken och dra ihop sig och man känner sig lite mättare,tar ju mellan 20-30 min för hjärnan att koppla att man är mätt och tuga små tuggar.Bra tips under diet när man städigt är hungrig:=)

    Av musclemom - 2 april 2010 10:01

       Va finns de på mina hyllor i kylskåp


    Ägg kartonger

    Äggvita på dunk

    Grönsaker/frukt

    Soya mjölk

    Kalkon/skink skivor

    fonder/soya

    kessela/mini keso(laktosfri)

    Sill



    Frysen


    fler kilo kycklingfile,lax/torsk och kötftärs 5%.Räkor och kalkon.




      

    Hyllorna innehåller tonfiskburkar,krossade tomater,fulkornsris/vilt ris,quinoa,coscos.

    Dinkel mjöl,mörk choklad 80%,Kryddor och nötter/fröjer,gojibär,nyponpulve,knäckebröd,olivolja,sard


    iner och fiber havegryn.

    Nyponpulvret köps i hälsakost affärer eller på nätet.



    Tillskott jag använder

    Proteinpulver, Met-Rx (choklad)

    Bcaa ,aminosyror

    När jag använder fettförbränning Hydrocycute(muscel tech) eller Vpx Meltdown

    Creatin provat många men fastnat för Massacra från Olimp

    Alger och physallisfrön


    Tar en shot på morgonen med oliolja,alger,och omega 3 när jagtränar hårt.



      

    Min äggvita,hämtar ca 2-4 hinkar per vecka av min snälla .....,betalar inget :=)


      

    En bra kessela när man bakar eller gör mat pajer ca 10-11 kr i affären

    För desser eller såser är denna bra

    Lite sötare och fluffigare, kostar ca 9kr i affären.


    Kvarg/Kesella


    Kvarg (även stavat kvark) är färskost av surmjölk, koagulerad med mjölksyrebakterier, till skillnad från keso, som är färskost av vanlig mjölk, koagulerad med löpe. Kvarg framställs av mjölk som mjölksyras, vilket får till följd att de fasta beståndsdelarna kan skiljas ut från de flytande. Den flytande delen, vasslan, får rinna av genom en silduk och vid industriell tillverkning centrifugeras massan. Därefter passeras massan genom silar. Den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Fosfatet minskar kalciumupptagningen i kroppen. Kvarg förbättrar magens mikroflora. Kvarg liknar keso men har mindre grynig konsistens och syrlig smak.

    Kvarg äts ofta av styrketränare/kroppsbyggare som ett kvällsmål på grund av dess höga halt av kasein.

    Kvarg används i matlagning, i bakning och som smörgåspålägg. Den förbättras inte genom lagring utan har begränsad hållbarhet, ca 2 veckor i kylskåpstemperatur.


    Soya produkter mjölk/grädde


    Kineserna har använt soja i tusentals år som en utmärkt källa till protein och för dess många hälsofördelar. Det existerar många hundra olika sojasorter varav den vanligaste ger gula sojabönor. Det är också den sort som vi använder i våra produkter.

    De tar mellan 150-200 dagar för bönorna att mogna och de växer i varma och fuktiga klimat. Själva plantan blir ungefär 80 centimeter hög och utvecklar små vita eller rosa blommor som i sin tur utvecklar knoppar som ger mellan 1 och 4 bönor. Dessa bönor är en av de bästa vegetabiliska källorna för protein och vi använder oss av hela sojabönan då vi tillverkar våra produkter för att försäkra oss om att alla näringsämnena tas tillvara


      


    Laktosfrítt


      

    Finns lätt och köpa i butik5,tyvärr lite dyrare men går åt i liten mängd inget jag äter dagligenförutom kessellan. Min barn äter "vanlig" mat inget light produkter.

    ALLT HANDLAR OM HUR MYCKET MAN ÄTER OCH VA MAN GÖR AV ME.

    Men som ni ser jag äter mycket mat som innehåller proteiner och bra fetter och lite kolhydrater.


    Av musclemom - 2 april 2010 00:01

    Av musclemom - 1 april 2010 23:57

    Av musclemom - 1 april 2010 22:55


      


    Jag skrev ett 3 sidigt brev,klistrade igen kuveret och la ner de i väskan,Jag och Nova gick 45 min promenad här på kvällen,mörtk och kallt,men gjorde mig gött. Sedan gick jag förbi videobutiken och Matilda.Hon va jätte arg,hon hade blivit snuvad av World Class Nacka,sa att hon skulle anmäla dom till reklamations nämden och skriva på Flaschback  ,de skulle hon göra  . Köpte lite godis. och sedan vandrade hem i mörkret. NU sover   sedan någon timme tillbaka,ska se lite film sedan   .Ångra att jag postade brevet men men.Och nu ångrar jag inte   



    Glad Påsk och sov gott



    Av musclemom - 1 april 2010 21:44

    Nu har jag köpt lite fröer för nu ska kryddor och lite grönsaker in i krukor.


       Timjan,citron melis,grön/röd basilika,chili peppar,körsbärstomater,Salladslök,citron timjan,Salvia,persilj krus och slätt,Oregano,Rosmarin,Dill.


      




    Sallade,ruccola röd och grön,Roman,ekblad och baby spenat röd/grön


      

    Presentation

    3barns mamma,sambo med en boxare som ska göra comebake som proffs.Bloggen handlar om vårat liv ihop.

    gillar hockey,MMA,dyka,golf och träna

    ser helst action,skräck och thriller

    Läser helst deckare och militär böcker

    piercad och tatuerad

    snus

    Fråga mig

    0 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
          1 2 3 4
    5
    6
    7
    8
    9 10 11
    12 13 14 15 16
    17
    18
    19 20
    21
    22 23 24 25
    26 27 28
    29
    30
    <<< April 2010 >>>

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Bra sidor

    RSS

    Besöksstatistik

    Ordspråk

    är kanske inte söt, inte snygg, inte vacker, och kanske inte heller någons första val. Men jag är mig själv!!



    Man kan inte öppna en bok utan att lära sig någonting

    Att vara eller inte vara, det är frågan

    En persons livsfilosofi uttrycks inte bäst med ord; den kommuniceras genom de beslut och val hon gör. När allt kommer omkring, så formar vi våra liv och vi formar oss själva. Den processen slutar inte förrän vi dör och de beslut vi tar och de val vi gör

    The best activities for your health are pumping and humping - Arnold Schwarzeneger

    Veni,vidi,Vici
    (Jag kom,Jag såg,Jag segrade)

    Harry Callahan: I know what you’re thinking. ”Did he fire six shots or only five?” Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you’ve got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?


    Carpe Diem

    Fortis in adversis humilis in secundis
    (Stark i motgång,ödmjuk i medgång)

    Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskapen är begränsad. Fantasin omgärdar världen.




    Nothing ventured, nothing gained.


    Never ever give upp

    Give somebody the benefit of the doubt

    May you never forget what is worth remembering, nor ever remember what is best forgotten

    Exploring your Potential!!!! When you dare to get out of your circle of comfort and explore the unknown, you start t liberate your true human potential. this is the first step towards self-mastery and mastery over every other circumstance in life. When you puch beyond your limits, you unlock mental an physical reseves that you never though you had.


    Ovido - Quiz & Flashcards